Вашите въпроси


Какво представлява фотоепилацията?
Фотоепилацията е най-съвременният и ефективен метод за трайно премахване на нежеланото окосмяване. Подходящ е за прилагане върху всички части на тялото, като позволява да се третират както малки, така и големи зони. Фотоепилацията се основава на принципа на селективната фототермолиза и се осъществява с апаратура, която е базирана на патентована висока технология наречена IPL (Intense Pulse Light) - интензивна пулсова светлина. Светлинната енергия се поглъща от меланина (пигментът, който оцветява космите и кожата) и се трансформира в топлинна, която от своя страна се провежда по стъблото на косъма до неговия корен, който селективно се нагрява и се разрушава, без да се увреждат околните тъкани. Космите имат три фази на растеж, които се сменят през различни периоди от време в различните части от тялото и процедурата повлиява само космите в една от фазите на растеж наречена анаген. Затова се налага прилагането на няколко процедури (в повечето случаи между 3 и 8) за постигане на траен и равномерен резултат. Различният брой процедури се определя и от зоната, която се третира, тъй като в различните зони на тялото различно количество косми са в анагенна фаза.

Каква апаратура се ползва?
При фотоепилацията се използват апарати, които излъчват интензивна пулсова светлина. Използваното лъчение позволява да се третират различни типове окосмяване (от много светли до черни косми) и да се прилага при кожи с различна степен на пигментиране. За разлика от всички други методи за обезкосмяване, позволява да се реши неприятния проблем с врасналите косми, образуване на пъпки след прилагане на кола маска, възпаления на кожата и др.

Има ли рискове и странични ефекти?
Рисковете и страничните ефекти при фотоепилацията са сведени до минимум в сравнение с другите методи за трайно обезкосмяване и всички те са бързо и лесно преодолими. Най-често се наблюдава зачервяване веднага след процедурата, което изчезва след 20-30 минути, но в редки случаи може да се задържи и до 2 дни. Изключително рядко може да се наблюдават корички (крусти), които също изчезват в рамките на 2 дни. Най-дълго задържащият се страничен ефект са кафявите петна (хиперпигментациите), които се задържат няколко месеца и се дължат основно на неизползването на фотозащитни средства и неконтролираното излагане на слънце или провеждане на процедури в солариум преди изтичането на 3 седмици от процедурата.

Болезнена ли е процедурата?
Усещането е по-скоро за леко щипване, отколкото за болка. В някои зони, където кожата е по-пигментирана или по-чувствителна, а космите са по-тъмни и с по-дълбоко разположени корени, се усеща леко боцване (например бикини линия и интимни зони). Усещането за болка е субективно и зависи и от прага на болка за всеки човек.

Има ли противопоказания?
Процедурата не се прилага при бременност и кърмене, при наличие на тежки хормонални разстройства, при възпалена или наранена кожа, при епилепсия и при светлинна свръхчувствителност. Не се препоръчва фотоепилация при млади момичета, които все още нямат стабилизиран месечен цикъл, както и при жени в периода до 2 месеца след раждане.

Каква е продължителността на една процедура и колко процедури са необходими?
Продължителността на една отделна процедура е различна в зависимост от това каква зона се третира. Например необходимото време за третиране на горна устна е само 3 минути, а за цели крака е около час. Тъй като при процедурата се повлияват само космите в анагенна фаза, а във всеки един момент в тази фаза за различните зони са различен брой косми, трябва да се направят няколко процедури. Техният брой варира между 3 и 8 и се провеждат през интервали от 4 седмици.

Може ли да се премахне окосмяването завинаги и след колко сеанса?
Според водещите специалисти в тази област ефектът е за около две години, а за неговото задържане за по-дълъг период от време се препоръчва след приключване на необходимия брой процедури, да се прави по една поддържаща процедура годишно.

Какви други естетични корекции могат да се извършват с IPL-апаратура?
Съвременните високотехнологични IPL апарати позволяват още няколко важни приложения с изключително бърз естетичен и терапевтичен ефект. Тези процедури са: премахване на тежки форми на акне-вулгарис, акне-конглобата и акне-розацеа, премахване на херпес-симплекс, заличаване на старчески и пигментни петна, премахване на повърхностни кръвоносни съдове, фотоподмладяване – заличаване на ситни бръчици по лицето, заличаване на татуировки. В зависимост от технологичното съвършенство на ползваната апаратура един или повече от описаните козметични проблеми могат да бъдат успешно третирани.

Фотоепилация или лазерна епилация?
Важно е да се знае, че и при двата метода се ползва един и същи механизъм на въздействие наречен селективна фототермолиза. Лазерите са разработени преди повече от 40 години и представляват източници на т.нар. кохерентна светлина – светлина с фиксирана дължина на вълната. Поради тази си особеност те могат да въздействат добре само върху такъв фототип хора, чиито косми и кожа най-добре се повлияват от светлината излъчвана от лазера с точно определена дължина на вълната. IPL-апаратите използват източник на некохерентна светлина, което означава, че излъчват в широк спектър с дължини на вълната от 420 до 1100 нанометра. Това позволява да се третират успешно както по-тъмни, така и по-светли косми. При лазерната епилация работното поле (зоната на облъчване) е много по-малка и върху кожата се прилага много по-силен енергиен поток (6-7 пъти по-силен отколкото при фотоепилацията). Това води до силна болка (като при изгаряне), чести нежелани странични ефекти като фоликулярна оедема, еритема, трайна хиперпигментация и др. Процедурите с лазер освен, че са значително по-болезнени и по-малко безопасни, изискват от оператора много повече време и внимание при приложението им.

Скъпи ли са процедурите и как да се ориентирам в цените?
Всеки клиент има свой критерий за това дали една услуга е достъпна според личните му доходи. От началото на 2006 година на пазара е налице трайна тенденция за намаляване и уеднаквяване на цените на процедурите, което ги прави значително по-достъпни в сравнение с ценовите равнища от предходни години. За да получите по-конкретна представа за цените, по-долу ще намерите някои типични осреднени цени приложими в козметични центрове с нужния опит и разполагащи с качествена професионална апаратура:
- подмишници - 20-25 лв
- бикини линия - 40-50 лв
- цялостен интим - 60-80 лв
- горна устна - 10-15 лв
- бедра - 150-200 лв
Значителните отклонения от тези ценови равнища са признак или за опит за реализиране на твърде големи печалби, или за работа с некачествена и/или морално остаряла апаратура.

Как можем да разберем дали апаратурата е качествена, надеждна и безопасна?
Всички големи световни производители на апаратура за фотоепилация и фотолифтинг предлагат качествена техника с доказани клинични резултати. Тези компании имат свои официални представители в България, поддържат професионални екипи от специалисти - терапевти и сервизни инженери и осигуряват на клиентите необходимото обучение за работа с апаратурата. Качествената техника има всички необходими сертификати за безопасност при приложение върху хора: CE-MDD (за страните от ЕС), FDA (за САЩ) и SFDA (за Китай).

Съществуват ли други патентно защитени високи технологии сравними с IPL-технологията?
Съществуват множество разработки за приложението на светлината в медицината и козметиката, но към настоящия момент няма друга патентно защитена висока технология, чието приложение е с научно доказан клиничен резултат. Това прави IPL-технологията уникална по своята ефикасност и безопасност при приложение върху хора.

© 2006   | МАТИС БЪЛГАРИЯ ООД   |  Validate: CSS 2 | XHTML Developed by: ИриДа Дизайн